OPTIMALISEER JE EIKWALITEIT MET DEZE 7 TIPS
We horen het wel vaker, de intimiderende uitdrukking dat het aantal eitjes dat je nog hebt, afneemt naar mate je ouder wordt. De kwaliteit van de eitjes die je hebt, is belangrijk om zwanger te worden. We begrijpen de strijd, weer iets om je zorgen over te maken! Maar weet dat we er zijn om je eikwaliteit kan verbeteren! Tijdens je fertiliteitstraject is het belangrijk om eitjes van hoge kwaliteit te hebben, omdat zij gezond DNA bevatten en een gezond ei = een gezonde baby. Wij willen je enkele tips geven over hoe je de kwaliteit van je eitjes kan verbeteren. We willen je er echter op wijzen dat het niet mogelijk is om de kwaliteit van je eitjes zelf te verbeteren nadat je hebt geovuleerd; deze tips zijn er om toekomstige schade aan het DNA van de eicellen die je hebt te voorkomen [1]. Met tips van Denise Noyer-Erez, The Fertility Godmother (@fertilitygodmother), een vruchtbaarheidsexpert die stellen helpt om zwanger te worden.
Is er een manier om te bepalen of je gezonde eitjes hebt?
Hoewel er tests zijn om een indicatie te geven hoeveel eitjes je nog hebt, is er vooralsnog geen nauwkeurige test voor de ei-kwaliteit. Daarom raden we je aan om je best te doen om de kwaliteit van je eitjes te optimaliseren om de hoogst mogelijke kans op bevruchting te hebben. Er zijn een aantal hormoonindicatoren die de kwaliteit van je eitjes kunnen bepalen [2]:
– FSH: het follikelstimulerend hormoon (FSH). Hogere niveaus van dit hormoon kunnen een aanwijzing zijn voor eitjes van lagere kwaliteit.
– AMH: vaak is een lage ovariële reserve gekoppeld aan een lagere kwaliteit van eitjes. De ovariële reserve kan worden bepaald met het Anti-Müller hormoon (AMH); lagere niveaus van dit hormoon geven het niveau van de ovariële reserve aan. Echter, in sommige gevallen is het nog wel mogelijk om een lage ovariële reserve te hebben, en tegelijkertijd de mogelijkheid te hebben om zwanger te worden met eitjes van hogere kwaliteit.
Wanneer moet je beginnen met optimaliseren?
Het wordt aanbevolen om ongeveer twee tot vier maanden voor de eisprong te beginnen met het verbeteren van de gezondheid van je eicellen [2]. Op deze manier verbeteren de follikelcellen zich tot het laatste ei dat klaar is voor de eisprong. Zoals aangegeven door @fertilitygodmother, is een van de meest voorkomende aspecten dat vrouwen zich niet bewust zijn dat het minimaal 100 dagen duurt om de ei-kwaliteit echt te verbeteren! Dat betekent dat het ei dat je in deze cyclus ovuleerd er 100 dagen over deed om in de follikel te groeien. Dit is je kans om het verschil te maken in de kwaliteit van je eitjes!
Wil je ook weten hoe je je vruchtbaarheid kan optimaliseren? Lees dan dit artikel hier
Dus, wat kan je doen om de gezondheid van je eitjes te optimaliseren?
- Verbeter je bloedsomloop
- Houd je aan een ontstekingsremmend dieet
- Vruchtbaarheidssupplementen
- Stop met roken
- Gezond gewicht
- Verminder je stress
- Vermijd gifstoffen
Verbetering van je bloedsomloop
Je bloedsomloop is belangrijk om ervoor te zorgen dat zuurstof je eierstokken bereikt. Maar hoe krijg je een goede bloedsomloop? Denise (@fertilitygodmother) benadrukt het belang van beweging. Zoals je weet, is ons lichaam gemaakt om te bewegen; opstaan en rondlopen is erg nuttig. Ten tweede is het beheersen van je stress erg belangrijk. Als je constant gestrest bent, zal de bloedstroom je voortplantingsorganen verlaten, dus het is belangrijk om stress te verminderen. Andere manieren die gunstig zijn voor de bloedsomloop zijn massages, meditatie en acupunctuur. Al deze aspecten helpen je met je algehele gezondheid, wat een directe invloed heeft op je eierkwaliteit. Perfect excuus om tijd voor jezelf te nemen 😉
Ontstekingsremmend eten consumeren
Een ontstekingsremmend dieet helpt oxidatieve stress aan te pakken. Dit wordt gedefinieerd als de onbalans van vrije radicalen en antioxidanten die in het lichaam aanwezig zijn en die kunnen leiden tot schade aan cellen. Deze oxidatieve stress draagt bij aan de veroudering van cellen. Om dit te voorkomen, raden we je daarom aan om ontstekingsremmende en antioxiderende voedingsmiddelen te consumeren met eten zoals noten, zaden, niet-zetmeelrijke voedingsmiddelen, gras gevoerde zuivelproducten en rundvlees enz.
Voedingsmiddelen waarvan wordt aangenomen dat ze ontstekingen veroorzaken, is brood, snoep, snoep, gebak, bewerkte vetten, gefrituurd voedsel, dus voedingsmiddelen die we aanbevelen om uit je dieet te schrappen [3]. Raadpleeg altijd een medisch deskundige voordat je besluit je dieet te veranderen om ervoor te zorgen dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft.
Vruchtbaarheidssupplementen opnemen
Wanneer je beslist welke vruchtbaarheidssupplementen je moet nemen, hou er dan rekening mee dat het erg belangrijk is om klinisch bewezen supplementen te kiezen op basis van hun ingrediënten. Sommige vruchtbaarheidssupplementen zijn mogelijk niet op onderzoek gebaseerd en kunnen daardoor de kwaliteit van je eitjes zelfs schaden. Hier zijn enkele voorbeelden van vruchtbaarheidssupplementen die klinisch zijn bewezen om je vruchtbaarheid te helpen:
– CoQ10: Deze supplementen bevatten antioxidanten en leveren voedingsstoffen aan de cellen. Dit helpt de energie van de eicellen te stimuleren (klinische ondersteuning voor CoQ10).
– Glutathion: dit supplement is ook een antioxidant die oxidatieve stress helpt te verminderen (klinische ondersteuning voor Glutathion).
– L-arginine: verbetering van de bloedtoevoer naar de baarmoeder en eierstokken. Zoals eerder uitgelegd, is de bloedcirculatie belangrijk voor het maken van gezonde eitjes. Dit kan helpen bij het creëren van een betere omgeving waarin de eitjes zich goed kunnen ontwikkelen (klinische ondersteuning voor L-arginine).
Stop met roken
Het wordt ten zeerste aanbevolen om te stoppen met roken tijdens het proberen zwanger te worden. Studies hebben aangetoond dat roken resulteert in minder kans op bevruchting en verminderde vruchtbaarheid. Dit komt doordat de chemicaliën in de sigaretten het DNA kunnen aantasten en de snelheid van het ei-verlies verhogen [4]. We weten dat dit voor velen een worsteling kan zijn, maar weet dat er verschillende manieren zijn om je te helpen dit uit je levensstijl te bannen… en schaam je nooit om hulp te vragen aan een medische professional.
Een gezond gewicht behouden
Een gezond gewicht kan bijdragen aan je vruchtbaarheid. Hoewel overgewicht kan leiden tot hogere oxidatieve stress, kan ondergewicht ook je vruchtbaarheid aanzienlijk beïnvloeden. Als je denkt dat je extra hulp nodig hebt bij het bereiken van je doelen, vraag dan hulp aan een voedingsdeskundige of arts om je op het juiste pad te zetten.
Om een gezond gewicht te behouden, moet je ervoor zorgen dat je voldoende beweegt (30 minuten per dag) en een volwaardig dieet volgt.
Stressbeheersing
In staat zijn om je stress tijdens het zwanger proberen te worden te kunnen beheersen, is vitaal voor het creëren van een gezonde omgeving waarin eitjes kunnen ontwikkelen. Dit is belangrijk omdat stress kan leiden tot een stijging van de prolactine- en cortisol spiegels, die de kwaliteit en productie van eitjes beïnvloeden. Vergeet niet om momenten voor jezelf, en samen met je partner te nemen: koester de ontspannende momenten in het leven. Activiteiten zoals meditatie, yoga, een massage krijgen, wandelen of een lang bad nemen, kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van je stress [2]. Hoge stress niveaus kan ook je libido verlagen. Wil je weten hoe je je libido kan verhogen? Lees dit artikel hier.
Vermijd gifstoffen
Het zoveel mogelijk vermijden van gifstoffen kan zwangerschap helpen en de gezondheid van de eitjes verbeteren. Helaas, zijn er talloze gifstoffen die in onze wereld voorkomen en die het vermogen hebben om onze hormoonspiegels te verstoren. Probeer dit aan te pakken met biologische producten in je dieet en vermijd producten die veel chemicaliën bevatten (schoonmaakproducten, cosmetica) [3].
Begin ongeveer twee tot vier maanden voor je eisprong met de voorbereidingen en zorg ervoor dat je voldoende slaapt, ontspant en een gezond dieet volgt. We wensen je veel sterkte.
We hopen dat deze tips je ondersteunen bij het creëren van een gezonde routine. Wat is één verandering die je nu in je levensstijl gaat opnemen?
Wil je een klein beetje hulp bij het maken van een klein wondertje? Probeer de FERTI·LILY Conceptie Cup. Geen dokters, hormonen en invasieve procedure. Koop nu >
Citaties
[1] Overlake Reproductive Health. (2021, May 18). Now May Be The Perfect Time To Improve Your Egg Quality. Retrieved from https://fertileweb.com/now-may-be-the-perfect-time-to-improve-your-egg-quality/
[2] Infertility Aide. (2021, May 27). 10 ways to improve egg quality before pregnancy or IVF. Retrieved from https://www.infertilityaide.com/blog/10-ways-to-improve-egg-quality-before-pregnancy-or-ivf
[3] Gabardy, J. (2018, December 14). Egg Quality vs. Age: What you’ve been told is wrong. Retrieved from http://www.sweetbeetacupuncture.com/blog/2017/10/4/eggs-age-what-youve-been-told-is-wrong
[4] Fertility Family. (2021, May 14). How to improve egg quality for pregnancy. Retrieved from https://www.fertilityfamily.co.uk/blog/how-to-improve-egg-quality-for-pregnancy/