Zijn je hormonen in balans?
Het proces richting een zwangerschap is vaak een spannende reis voor vrouwen en vaak ook voor de partner. Er zijn enkele stappen die je vooraf kunt nemen om je kansen op een zwangerschap te vergroten. Wist jij dat een evenwichtige hormoonspiegel en gezonde levensstijl hier ook aan kunnen bijdragen? Hormonen zorgen ervoor dat verschillende functies in je lichaam goed werken. Wanneer de hormoonspiegels in balans zijn, draagt dit bij aan hoe jij je voelt en het vergroot de kansen op een zwangerschap.
Je vraagt je nu misschien wat de tekenen zijn van hormonale onbalans.
Deze tekenen kunnen erg verschillen per persoon. Een aantal symptomen zijn bijvoorbeeld gewichtstoename, vermoeidheid, haaruitval en constipatie. Als je dergelijke symptomen opmerkt, raden we aan om je hormoonspiegels te laten testen en contact op te nemen met je huisarts of andere medische professional.
Hormonen tijdens je cyclus
Hormonen die betrokken zijn bij je menstruatiecyclus zijn voornamelijk oestrogeen, FSH, LH en progesteron. Deze hormonen pieken allemaal op verschillende momenten tijdens je cyclus. Ieder hormoon is verantwoordelijk voor een eigen taak in het lichaam. Wanneer dit niet helemaal goed gaat, raken de hormonen uit balans.
Het follikel stimulerend hormoon (FSH)
FSH piekt vlak voor je eisprong en is belangrijk voor de seksuele ontwikkeling en het functioneren. Het hormoon helpt de menstruatiecyclus onder controle te houden en stimuleert de groei van eicellen in de eierstokken. Een goede kwaliteit van de eieren draagt bij aan een gezonde baby.
Moet ik mijn FSH-waarden laten testen?
Het laten testen van je FSH-waarden kan heel zinvol zijn. Ervaar je één of meerdere symptomen van onderstaand lijstje? Dan raden wij je aan om je FSH-waarden te laten testen.
- Langer dan 12 maanden bezig om zwanger te worden
- Een onregelmatige cyclus
- Je menstruatie is gestopt
- Vermoeid voelen
- Zwak voelen
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Een verminderde eetlust
Symptomen van te hoge of te lage FSH-waarden
Hoe testen op FSH-waarden
Om je FSH-waarden te meten wordt er bloedonderzoek gedaan. Raadpleeg hiervoor je huisarts of andere medische professional.
Luteïniserend hormoon (LH)
Dit hormoon speelt een rol bij de seksuele ontwikkeling en wordt geproduceerd door je hypofyse. Dit hormoon werkt nauw samen met FSH en stimuleert ook de groei van eicellen in de eierstokken.
Net als FSH raden we je aan om je LH-waarden te laten testen als je één of meerdere symptomen ervaart van onderstaand lijstje.
- Langer dan 12 maanden bezig om zwanger te worden
- Een onregelmatige cyclus
- Je menstruatie is gestopt
- Vermoeid voelen
- Zwak voelen
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Een verminderde eetlust
Wat zijn de symptomen of hoge of lage niveaus van LH?
Hoe testen op LH-waarden
Om je LH-waarden te meten kan worden getest met urine of bloed. Je kunt thuis tests gebruiken om de LH-waarden te meten. Ook kun je de huisarts of andere medische professional raadplegen voor het afnemen van een test.
Oestrogeen
Oestrogeen is een hormoon met verschillende rollen in het lichaam. Het is een vrouwelijk geslachtshormoon én zwangerschapshormoon. Het zorgt onder andere voor de groei van de baarmoeder en de vorming van goede bloedvaten in en om de placenta.
Er zijn eigenlijk 3 verschillende soorten oestrogeen
Wat zijn de symptomen of hoge of lage niveaus van oestrogeen?
Hoe testen op oestrogeen
Oestrogeen kan worden gemeten met bloed, urine of speeksel. Bloed of urine wordt meestal getest in een dokterspraktijk of laboratorium. Speekseltesten kunnen thuis worden gedaan.
Progesteron
Ook bekend als ‘hét zwangerschapshormoon’. Dit hormoon speelt een rol bij veel lichaamsfuncties. Denk hierbij aan het voorbereiden van je baarmoeder op het nestelen van een bevruchte eicel en het in stand houden van je zwangerschap. Het reguleert ook de bloeddruk en verbetert de stemming en slaap.
Wat zijn de symptomen van hoge of lage niveaus van progesteron?
Hoe testen op progesteron?
Om je progesteron te testen wordt er bloedonderzoek gedaan. Raadpleeg hiervoor je huisarts of andere medische professional.
Hormoonspiegels in balans?
Als je na het lezen van dit artikel twijfelt aan je hormoonspiegels en één of meerdere symptomen ervaart, dan raden we je aan om je hormoonspiegels te laten testen door een huisarts of andere medische professional.
Het testen geeft je meer inzicht in je lichaam en zo kun je er zelf alles aan doen om de kans op een zwangerschap te vergroten.
Lees dit artikel voor extra tips om je vruchtbaarheid te optimaliseren.
Probeer jij zwanger te worden en wil jij je kansen optimaliseren? Probeer dan een Conceptie Cup om je kansen op zwangerschap te vergroten!