5 VRUCHTBAARHEIDSMYTHEN ONTKRACHT
Wil jij graag zwanger worden? De kans is groot dat je wordt overspoeld met “tips en advies” over vruchtbaarheid van je vrienden, familie en het internet. Maar weet je zeker dat wat jij weet, ook daadwerkelijk waar is? Veel goedbedoelde adviezen zijn namelijk misinterpretaties van wetenschappelijk onderzoek of feiten die inmiddels achterhaalt zijn. En als de seksuele voorlichting op de middelbare school ook nog eens minimaal was, schiet dat natuurlijk niet op. FERTI·LILY helpt je graag om duidelijkheid te krijgen over wat waar is en wat niet. Daarom duiken we in op zes veel voorkomende gemeenschappelijke vruchtbaarheidsmythen.
Lees je mee?
1. Drinken van hoestdrank tijdens je ovulatie maakt je vruchtbaarder
Klinkt als een simpele oplossing, toch? Het belangrijkste ingrediënt in hoestdrank (guaifenesine) verdunt het slijm in de luchtwegen, waardoor het gemakkelijker wordt om slijm op te hoesten en de luchtwegen vrij te maken. De gedachte is dat het óók baarmoederhalsslijm verdunt en het voor het sperma makkelijker maakt om je eicel te bereiken. Deze verandering in baarmoederhalsslijm treedt van nature op rond je eisprong, dus – in theorie – zou het drinken van hoestdrank een boost kunnen geven aan je vruchtbaarheid.
Echter, is niet alleen de structuur van belang – dun en glad – maar ook de hoeveelheid baarmoederslijmvlies is essentieel om zwanger te kunnen worden. Hoestdrank heeft geen invloed op de hoeveelheid slijm, waardoor mogelijke verdunning van het slijm dus zinloos is. Bovendien zijn vele hoestdranken niet geschikt voor je als je zwanger bent. Mocht je dus tijdens je ovulatie zwanger worden, dan kun je het beste hoestdrank volledig vermijden wil je een negatieve impact op je zwangerschap voorkomen.
2. Na het vrijen met je benen omhoog liggen, vergroot je kans op zwangerschap
Eén van de meest bekende vruchtbaarheidsmythes. Het idee erachter is dat als je met je benen omhoog ligt na het vrijen, meer zaadcellen – door de zwaartekracht – je baarmoeder binnengaan en naar de eicel zwemmen. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Belangrijk side-note: er is geen vergelijkend onderzoek uitgevoerd bij vrouwen die door vrijen zwanger zijn geworden. Het zou dus mogelijk kunnen zijn deze mythe ooit wél zou worden aangetoond, maar experts twijfelen er sterk aan.
Wil je zo veel mogelijk zaadcellen naar je baarmoeder laten zwemmen, probeer dan de FERTI·LILY Conceptie Cup. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat de kans op zwangerschap maar liefst 1.5 keer zo groot is met de FERTI·LILY Conceptie Cup. De cup kun je veilig inbrengen en na het vrijen 1 uur inhouden. Je kunt gewoon douchen, naar de wc gaan en andere dingen doen zonder dat je met je benen in de lucht hoeft te liggen. Wij hebben zelfs een klant gehad die onze Conceptie Cup droeg tijdens haar bootcamptraining!
3. Mannen zijn voor altijd vruchtbaar
Deze uitspraak geldt zeker niet voor optimale vruchtbaarheid. Hoewel je wellicht mannen of beroemdheden kent die vader werden op hun 50e, 60e of zelfs 70e, is slechts 5% van alle geboortes afkomstig van mannen boven de 45 jaar [2]. Zowel mannen als vrouwen ondervinden een (leeftijdsgebonden) afgenomen vruchtbaarheid, wel op verschillende leeftijden.
De vruchtbaarheid van vrouwen begint doorgaans af te nemen wanneer ze halverwege/eind 30 zijn, en tegen hun 40e is het statistisch gezien zeldzaam om zwanger te worden zonder hulp. Rond je 50e begint de menopauze. Voor mannen neemt de vruchtbaarheid af rond hun 50e. Op deze leeftijd komen erectiestoornissen vaker voor en neemt de kwaliteit van het sperma af [3]. Dit maakt het lastiger voor het sperma om naar de eicel te zwemmen en te bevruchten.
4. Het nemen van anticonceptie in het verleden heeft een negatief effect op je vruchtbaarheid
Er zijn weinig bewijzen dat het nemen van anticonceptie zorgt voor een afgenomen kans op zwangerschap in de toekomst. Ook als je jarenlang anticonceptie hebt gebruikt. Uit de European Active Surveillance Study over orale anticonceptiva blijkt dat 21% van de voormalige gebruikers van hormonale orale anticonceptiva in hun eerste cyclus direct zwanger werd na het stoppen van anticonceptie. Na 12 maanden werd 80% zwanger [4]. Dit is vergelijkbaar met de gemiddelde bevruchtingspercentages gerapporteerd door de Britse National Health Service (NHS)[5].
Kleine uitzondering: soms kan anticonceptie de symptomen van andere voortplantingsstoornissen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), verbergen. aandoeningen zoals PCOS kan het moeilijker maken om zwanger te worden, vooral als je niet weet dat je het hebt. Ga daarom naar je huisarts als je onregelmatigheden in je cyclus opmerkt die langer dan drie maanden na het stoppen van de anticonceptie aanhouden, om eventuele onderliggende aandoeningen uit te sluiten.
5. Als je moeder makkelijk zwanger werd, dan geldt dit ook voor jou
Moeders kunnen ontzettend veel prachtige eigenschappen aan ons doorgeven, maar de mate van vruchtbaarheid is daar niet per se één van. Jouw genetische samenstelling bestaat uit genen van zowel je moeder als je vader, die jou samen uniek maken. Bovendien is er – voor zover bekend is – geen ‘vruchtbaarheidsgen’ die je door kunt geven.
Daarnaast leef jij in een andere tijd, met andere gewoontes, eetpatronen en fysieke activiteiten. Deze leefstijlfactoren hebben doorgaans een veel grotere invloed op je vruchtbaarheid dan de meeste erfelijke eigenschappen. De uitzonderingen hierop zijn aandoeningen zoals PCOS en endometriose, die erfelijke componenten hebben en de conceptie moeilijker kunnen maken [6], maar niet onmogelijk. Denk je dat je deze aandoening hebt geërfd van je moeder? Neem contact op met je huisarts of een gynaecoloog voor een diagnose.
En nu?
Als je zwanger probeert te worden kan het een uitdaging zijn om de vruchtbaarheidsmythen te onderscheiden van feiten. Het internet biedt ontzettend veel geverifieerde, nuttige informatie maar helaas staat er ook veel onzin tussen. Gebruik je huisarts of gynaecoloog als jouw ultieme feitenchecker, zodat jij je kunt concentreren op de weg naar het moederschap.
Wil je een klein beetje hulp bij het maken van een klein wondertje? Probeer de FERTI·LILY Conceptie Cup. Geen dokters, hormonen en invasieve procedure. Koop nu >
1 European Society of Human Reproduction and Embryology: A short period of bed rest after intrauterine insemination makes no difference to pregnancy rates
2 The Office for National Statistics: Births by parents’ characteristics in England and Wales: 2016
3 Harris, I. D., Fronczak, C., Roth, L., & Meacham, R. B. (2011). Fertility and the aging male. Reviews in urology, 13(4), e184–e190. PMID: 22232567
4 Cronin, M., Schellschmidt, I., & Dinger, J. (2009). Rate of pregnancy after using drospirenone and other progestin-containing oral contraceptives. Obstetrics and gynecology, 114(3), 616–622. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e3181b46f54
5 National Health Service: How long does it usually take to get pregnant?
6 Everyday Health: What Causes PCOS? 7 Factors That May Affect Your Risk