Vruchtbaarheid verhogen met voeding
‘Every time you choose to support yourself, you give yourself power’
Over het algemeen focussen veel vrouwen (ik zie dit ook bij mijn cliënten) zich op hun voedingspatroon gedurende de zwangerschap. Maar wist je dat jouw voedingspatroon vóórdat je zwanger raakt ook erg belangrijk is? Dit geldt voor de vrouw, maar ook voor de partner. Het aanpassen van het voedingspatroon is een makkelijke manier om de zaadkwaliteit en de eicel kwaliteit te optimaliseren. Daarnaast kan het bijdragen aan een gezonde zwangerschap. Het is fijn om hier samen mee aan de slag te gaan, zo kun je elkaar op een positieve manier motiveren. In dit blog deel ik een aantal interessante tips met jullie!
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan helpen om laaggradige ontstekingen tegen te gaan, is belangrijk voor het balanceren van hormonen en het is van belang voor het creëren van een optimale vruchtbaarheid. Je lichaam heeft tijd nodig om de gezonde voedingstoffen goed op te nemen, dit maakt dat je het liefst al eerder wilt beginnen met de aanpassingen.
Het is belangrijk om je te focussen op voedzaam voedsel welke goed opneembaar is voor het lijf (zodat je er écht wat aan hebt!). Ik bedoel hiermee dat het goed is om je te focussen op het binnenkrijgen van voldoende vitamines, mineralen, koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten. Ik zie in mijn praktijk regelmatig naar voren komen dat vrouwen óf te weinig eten, of voldoende calorieën binnenkrijgen maar onvoldoende voedingsstoffen tot zich nemen, waardoor het lijf niet optimaal gevoed is. Beide zijn niet gunstig voor een gezond en vruchtbaar lichaam.
Onderstaand vind je een lijst met belangrijke voedingsmiddelen die je makkelijk kunt toevoegen aan je voedingspatroon en welke een positieve bijdrage kunnen leveren tijdens het voorbereiden van een zwangerschap.
- Wilde bosbessen – deze bessen bevatten ontzettend veel antioxidanten en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Wilde bosbessen bevatten vezels, vitamine C en niet onbelangrijk tijdens het optimaliseren van de vruchtbaarheid: foliumzuur. Foliumzuur heeft een positief effect op de placenta en kan de kans op aangeboren afwijkingen verkleinen. Kies het liefst voor biologische besjes. De biologische variant uit de diepvries is ook verkrijgbaar bij de supermarkt. Heerlijk om te verwerken in een smoothie of door een warm havermoutpapje.
- Bijenpollen – bijenpollen zijn gelinkt aan een verhoogde vruchtbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat bijenpollen door hun hoge voedingswaarde in staat zijn de eisprong te stimuleren. Ze bevatten B vitamines, enzymen en mineralen zoals kalium. Daarnaast kunnen bijenpollen de hoeveelheid spermacellen boosten!
- Omega 3 vetzuren – voldoende omega 3 vetzuren mogen eigenlijk echt niet ontbreken! Bij de man is het onder andere belangrijk voor de levensvatbaarheid van de zaadcellen. Uit een onderzoek blijkt dat mannen die meer omega 3 vetzuren binnenkrijgen een hoger aantal zaadcellen hebben. Maar ook voor de vrouw zijn deze vetzuren erg belangrijk. Zo is het belangrijk voor een goede bloedtoevoer naar de baarmoeder toe en blijkt het bij te dragen aan een gezonde ovulatie. Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om omega 3 te gebruiken voor de ontwikkeling van het kindje. Slik niet zomaar een omega 3 olie, dit kan meer kwaad dan goed doen (het moet echt zuiver zijn). Zelf adviseer ik deze omega 3 aan mijn cliënten (alleen verkrijgbaar via een therapeut).
- Eiwitbronnen – een lage eiwitinname kan de kans op een zwangerschap verkleinen en kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het embryo. Heel vaak hebben we niet door dat we te weinig eiwitten binnenkrijgen. Het kan helpen om eens een lijstje te maken met goede eiwitbronnen, zodat je deze voedingsmiddelen voldoende terug laat komen en ook zeker weet dat je voldoende eiwitten tot je neemt. Denk hierbij aan goed opneembare eiwitbronnen, zoals: eieren, hennepzaadjes, linzen, noten, zaden, vis en gras gevoerd vlees. Maar.. probeer een balans te zoeken, want een teveel kan juist ook weer een negatief effect hebben!
- Zoete aardappel – zoete aardappelen bevatten veel vitamine A! Uit onderzoek blijkt dat voldoende vitamine A de kwaliteit van de eicellen bevordert en bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van het kindje. Het blijkt dat er bij veel vrouwen onvoldoende vitamine A aanwezig is. Het fijne aan zoete aardappel is: je kunt er eindeloos mee variëren. Denk hierbij aan: een zoete aardappel schotel, zoete aardappel chips of zoete aardappel partjes uit de oven of airfryer.
- Zeewier – zeewier bevat enorm veel nutriënten! Je kunt hierbij denken aan voedingsstoffen zoals: calcium, jodium, zink en magnesium, allemaal belangrijk voor de vruchtbaarheid. Zeewier staat vooral bekend om het hoge gehalte aan jodium. Jodium is belangrijk voor onder andere de schildklier. En een goed functionerende schildklier is weer heel belangrijk voor een gezonde conceptie en het aanhouden van de zwangerschap.
Tip: je vraagt je misschien af hoe je op een eenvoudige manier meer zeewier kunt toevoegen aan je voedingspatroon, gelukkig hoeft dit niet lastig te zijn! Maak bijvoorbeeld eens heerlijke gevulde nori wraps (één van mijn favorieten), je kunt ze vullen met groentes, scrambled egg, zalm, avocado, hummus, noem maar op!
Succes!
Liefs,
Ilva van der Dong
Mijn naam is Ilva van der Dong, ik ben de oprichtster van mijn praktijk Jouwhormonen & het online platform Hormonal Flow. In mijn praktijk ondersteun ik vrouwen die hun lijf graag optimaal voorbereiden op een zwangerschap.Daarnaast help ik vrouwen bij het verminderen en elimineren van veel voorkomende klachten welke worden veroorzaakt/verergert door een hormonale disbalans (hoofdpijn, onregelmatige cyclus, PMS, PCOS, vermoeidheid etc.). Ik krijg heel veel energie van de vooruitgang die mijn cliënten boeken. Wanneer je weer leert “samenwerken” met je lichaam kan er iets heel moois ontstaan. Mocht je met mij in contact willen komen, dan kun je een mail sturen naar: info@jouwhormonen.nl.