Een helder overzicht van je menstruatiecyclus
De vrouwelijke menstruatiecyclus ken je vast wel. Iets met eisprong, iets met zwanger worden en iets met ongesteld. Achter de schermen gebeurt er best veel in zo’n vrouwenlichaam. Iedere fase heeft zijn eigen kenmerken.
Als je probeert zwanger te worden is het goed om vriendschap te sluiten met je lichaam, in het bijzonder je vagina. Op deze manier kun je veel leren over jezelf, in welke fase je zit en of alles naar behoren werkt.
Wij werken samen met een team van fertiliteits-deskundigen en gynaecologen en de kennis die zij hebben maken we graag beschikbaar voor jou. Deze informatie kan je helpen om te begrijpen jouw lichaam werkt en hoe jij de vruchtbare dagen van je zelf cyclus kunt bijhouden en berekenen. Zo hopen we je te helpen bij jouw kinderwens.
De cyclus
De menstruatiecyclus wordt aangestuurd door hormonen en kent drie fases: de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. Medische termen die we je allemaal uit gaan leggen. De cyclus start op de eerste dag van de menstruatie, oftewel de eerste dag dat je bloed verliest. De gemiddelde cyclus duurt 29 dagen. De menstruatie, of ongesteldheid, duurt gemiddeld 5 dagen, maar ligt tussen de 3 en 8 dagen. Waarbij het heftigste bloedverlies plaatsvindt gedurende de eerste twee dagen.
Zodra het bloeden of vloeien stopt, gaat het slijmvlies in de baarmoeder zich opnieuw ontwikkelen voor een mogelijke aanstaande zwangerschap. Het slijmvlies wordt dikker en vult zich met voedingsstoffen en bloed.
Het meest vruchtbaar ben je als vrouw tussen dag 11 en 15 van je cyclus. Dit zijn de dagen net voor je ovulatie, tijdens je ovulatie en net erna. Omdat spermacellen best lang kunnen overleven in de eileiders (tot wel 5 dagen!), duurt deze periode best lang. Het zaad zorgt ervoor dat ze in de eileiders zwemmen en daar wachten tot het ei rijp genoeg is om te springen. De beste timing om te vrijen met je partner is om de dag vanaf dag 10 of 11 van je cyclus.
De ovulatie vindt plaats rond dag 14 van je cyclus, dit is het moment dat het eitje uit de follikel in je eileiders springt en overgaat naar je baarmoeder. Een follikel is een omhulsel gevuld met vocht en daarin zit het eitje. Beetje zoals een kippenei: het eiwit is de follikel en het eigeel het eitje.Vandaar dat dit ook wel de eisprong wordt genoemd. Iedere maand is dit een andere eierstok.
Zo vindt bevruchting plaats
De zaadcellen wachten in de eierstokken tot het eitje voorbij komt onderweg naar de baarmoeder en zien dan hun kans schoon om het eitje binnen te gaan. Hierna nestelt het bevruchte eitje zich in de baarmoeder.
Een onbevrucht eitje zal het zich niet innestelen in de baarmoederwand. Een bevrucht eitje zal zich gaan in-nestelen om te gaan groeien. Soms, het niet altijd duidelijk waarom, nestelt een bevrucht eitje zich toch niet in.
Als een bevrucht eitje zich weet in te nestelen in de baarmoederwand is de bevruchting klaar en kan de zwangerschap beginnen.
Als het eitje zich niet innestelt in de baarmoederwand, sturen je hormonen een seintje naar de baarmoeder om het slijmvlies af te breken. Het eitje zal samen met slijmvlies loslaten en tijdens de menstruatie het lichaam verlaten en begint je cyclus weer bij dag.
Bekijk hier: De menstruatiecyclus in detail.
De menstruatiecyclus heeft heel veel invloed op de vrouw en haar lichaam en dan hebben we het niet alleen over de stemming(swisselingen). Er zijn zoveel veranderingen tijdens de cyclus. Een ovulatie test maakt gebruik van deze veranderingen om je te kunnen vertellen wanneer je vruchtbaar bent.
Je kunt je meest vruchtbare dagen best zonder hulpmiddel zelf vaststellen door je lichaam beter te leren kennen via:
- Vaginale afscheiding
- De afscheiding wordt doorzichtig en elastisch
- De baarmoedermond
- De ingang van de baarmoeder wordt zacht en vochtiger
- Je lichaamstemperatuur
- De temperatuur verhoogt zich langzaam tot 0,5 graden meer